Yayınlanma Tarihi 29.07.2019

Hisse Analizi Nasıl Yapılır?

Hisse analizi yapmadan önce kısaca bunun neden önemli olduğuna değinmek istiyorsunuz. Halka açılan bir şirketin değerini ifade etmek amacıyla borsa da işlem yapmasına izin veren değerli bir kağıt olan hisse senedi özel bir şekilde açılarak, yatırımcılara sunulmaktadır. Bu sunum çok farklı şekillerde ve değerlerde olabilmektedir. Değeri çok yüksek olan değerli hisse senetleri veya az değere sahip birçok hisse senedi ile şirket halka arzını gerçekleştirebilir. Şirketin yer aldığı piyasa içerisindeki önemi, gelecekte yapmak istediği atılımlar ve ekonomide yaşanan dalgalanmalar hisse senedini yakından etkileyeceği için analiz mutlaka dikkatli ve belirli bir özen gösterilerek yapılmalıdır.

Hisse Kademe Analizi Ne İşi Yarar?

Yatırımcılar için en doğru hisse senedi tercihi en düşük riskle en yüksek getiri getirendir. Bunun için kullanılması gereken analizlerden birisi de kadem analizidir. Bu analiz için öncelikle piyasanın günlük işleyici içerisinde oluşan destek ve direnç noktalarını öğrenmek gerekmektedir. Bir hisse senedi için fiyat adımları yer almaktadır. Bu adımlarda bulunan lot miktarlarının yüksek mi düşük mü olduğu size destek ve direnç konusunda bilgi verecektir. Bu lot miktarları da sizlere kademe analizi yapma fırsatı sunacaktır. Bu analiz sayesinde riski en düşük, kazancı en yüksek hisse senedini bulma şansınız artacaktır.

Borsa Analizi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Borsa’ya girmeden önce nasıl analiz yapılacağını öğrenmeniz gerekmektedir. Tabi analiz yapabilmeniz için borsa piyasasında bulunan tüm tabirleri, kısaltmaların ne anlama geldiğini öğrenmelisiniz. Neyin iyi, neyin kötü olduğu konusunda bilgi sahibi olmalısınız. Geniş bir kitleye hitap eden bir piyasa olduğu için piyasa hakkında yorum yapan ve kesin bilgi olarak paylaşım yapan çok sayıda insan olacaktır. Yeterli deneyiminiz olmadığı durumlarda onların söylediklerini kabul etmek size doğru gelecektir. Ancak bu yanlış bir davranış olacaktır. Bilgi kesindir, ancak deneyim göreceli bir kavramdır. Bunun için klişeler ne kadar tutarlı olsa da öncelikle kendiniz için en doğru olanı bulma yolunda çalışmalar yapmaya odaklanmanız gerekiyor. Borsa analizi teknik ve temel analiz olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu analizler hakkında kısaca bilgi vermeye çalışalım.

Hisse Temel Analiz Nasıl Yapılır?

Hisse senedi tercihi yapmadan önce doğru analiz için temel analizleri uygulamak gerekmektedir. Temel analiz bu anlamda ilk uygulanacak işlemdir. Üç aşamalı bir analiz çeşididir. Bu analiz çeşidi ekonomi, sektör ve şirket olarak yapılmalıdır. İlk olarak genel olarak ekonomik analiz yapılmalıdır. 2018-2019 yıllarında çalkantılı bir süreçten geçen ekonomimiz için bu analiz çok kritik bilgileri size sunacaktır. Bunun ardından ikinci olarak sektör analizi yapılmalıdır. THY hisse senedinin analizi sektör olarak yapılmalıdır. Ülkemizde rakipsiz olan firmanın yıllık kar oranları, taşıdığı yolcu sayısı, yaşadığı gelişmeler sektör içerisinde analiz edilmeli ve rakipleri karşısında ki konumu ortaya çıkarılmalıdır. Son olarak şirketin kendisi analiz edilmelidir. Bir şirket analiz edilirken bilanço tablosu, kar oranları, beklenti verileri, ayrılan öz kaynaklar, geleceğe yönelik yatırımlar analiz edilerek size en yüksek karı sağlayacak hisse senedi bulunabilmektedir.

Hisse Teknik Analiz Nedir? Nasıl Yapılır?

Teknik analiz, daha çok geçmişte yaşanan olayların gelecekte yaşanma ihtimalini öngörmek için uygulanan bir analiz çeşididir. Kısaca “Tarih Tekerrürden İbarettir” sözü üzerine analiz yapılması anlamına gelmektedir. Piyasa içerisinde geçmiş yıllarda sermaye sahiplerinin hisse senetlerine karşı vermiş oldukları tepkileri analiz için kullanılmaktadır. Bu analiz içerisinde günlük ekonomi veriler ve diğer açıklamalar incelenmemektedir. Bu analizin odaklandığı yer arz ve talep noktalarıdır. Teknik analiz içerisinde çok sayıda yöntem bulunmaktadır. Bunlar Fiyat formasyonları, hareketli ortalamalar, fibonacci sayıları, composite grafikler, zarflar/bantlar, fiyat göstergeleri-RSI, ADEX ve MACD-, ve Elliot Dalgaları yer almaktadır.

Pratik Bir Şekilde Hisse Senedi Analizi

Hisse senedi yatırım yapmak için pratik bir yöntem arayanlar için öncellikle onlara uygun bir programa sahip olmaları gerekmektedir. THY hissesi üzerinde analiz yapmak isteyenler özel yazılım programı üzerinde şirketin hisse senedi analizini yapabilirler. Şirkete ait son bilançoya bakabilir, yıllık net kar beklentisini görebilirler. Ayrıca şirketin beklenti içerisinde olduğu Fiyat/Kar oranını inceleyip, Piyasa Değeri/Defter Değeri Oranına bakabilirler. THY’e ait hisse senedinin günlük, haftalık, aylık, yıllık bazda ne kadar kazanç sağladığına tek bir sayfadan incelemek mümkün olacaktır. Tabi bu analizi dahi yapmak için kısaltmaları öğrenmeli ve en doğru yorumları yapabilmeniz için yeterli deneyime sahip olmanız gerekmektedir.

Hisse Senedi Bilanço Analizi Nasıl Yapılır?

Şirketin paylarının borsada işlem yapan haline hisse senedi denilmektedir. Bu değerli kağıdın analizini yapmak için şirketin bilanço analizi çok kritik öneme sahiptir. Bu analiz şirketin o bilanço açıklandığı andaki halini ifade etmektedir. Varlıklarının miktarını, alacakları ve borçlarını bilanço üzerinden görmek mümkündür. Karşılaştırmalı bilanço analizi, yatay analiz, dikey analiz, trend analizi ve rasyo analiz yapılmalıdır. Karşılaştırmalı bilanço analizinde şirketin son 5 yıla ait bilançolarını karşılaştırarak ileriye doğru alabileceği konum görülebilmektedir. Yatay analiz ile gelir tablosu ile bilançonun iki dönem arasındaki değişimi ortaya çıkarılmaktadır. Dinamik bir analiz olduğu için büyük öneme sahiptir. Dikey analiz yaparak gelir tablosu ve genel tablo içerisindeki rakamların tespiti ve yorumlanmasına imkan tanımaktadır. Bir mali tabloda bulunan kalemlerin eğilimlerini incelemek için trend analiz yardımcı olmaktadır. Rasyo Analiz sayesinde bir bilanço kaleminde yer alan verilerin o yıl ve önceki yılın dönemlerine göre bölünmesi ve karşılaştırılmasın imkan tanımaktadır.

Paylaş:

Finans kategorisindeki hesaplama araçları

Finans, Hukuk, Sigorta, Muhasebe, Vergi, Matematik, Sağlık, Bilişim

Bilimsel Hesap Makinesi

Güncelleme Tarihi: 5.11.2021

Finans, Hukuk, Sigorta, Muhasebe, Vergi, Matematik

Zam Hesaplama

Güncelleme Tarihi: 5.11.2021

Finans

Taksi Ücreti Hesaplama

Güncelleme Tarihi: 10.01.2022

Finans, Sigorta, Muhasebe, Vergi

Kdv Tevkifatı Hesaplama

Güncelleme Tarihi: 5.11.2021